GIFWEB.gif
06/05/2025Des d’instal·lacions artístiques i gadgets d’IA fins a spas simbiòtics i cerimònies del te robòtiques: endinsa’t a Project Area 2025

Allò més únic de l’experiència Sónar+D torna per a una tercera edició aquest 2025. El nostre espai d’exposició interactiva Project Area és on trobaràs tecnologia puntadisseny innovadorpensament radical recerca d’avantguarda en ple cor de Sónar de Dia. Tant si ets artista o investigador/a, com si simplement sents curiositat, Project Area 2025 t’ofereix l’oportunitat de conèixer de primera mà els usos més creatius de la tecnologia, un espai on podràs provar, experimentar i jugar amb les tecnologies del futur.

 

Aquest any més que mai, Project Area adopta la forma d’un paisatge híbrid, on trobaràs biologia al costat d’IA, tecnologia de so al costat d’exposicions que reflexionen sobre els efectes secundaris de la hiperconnectivitat o l’actual crisi ecològica i obres que exploren futurs possibles. Per tal de facilitar-te la visita, hem organitzat els més de 70 projectes distribuïts en nou espais temàtics diferents. Pots consultar el programa complet a l’apartat Project Area de la nostra web, però aquí tens alguns dels projectes més destacats de cada categoria.

 

* - indica que el projecte va arribar a través de la nostra Open Call, duta a terme al desembre de 2024.

 

 

 

La saturació, el cansament, l’explotació i la destrucció són els danys col·laterals del nostre món cada vegada més ràpid i digital. A ‘Exhaustion, depletion, burnout’, trobaràs obres que reflecteixen aquesta realitat: des de l’escultura de Rafa Roeder feta de tecnologia inútil* fins a una instal·lació de HsienYu Cheng* que genera identitats falses a partir de dades online. El públic pot crear éssers híbrids utilitzant escàners facials a la instal·lació ‘Panégoptique’ de Jean-Philippe Côté*, o navegar per les samarretes de Simon Weckert dissenyades per contrarestar la vigilància impulsada per la IA. Aquesta exposició es presenta en col·laboració amb la galeria local Foto Colectania, que també acull l’obra de Weckert com a part de la seva exposició ‘THE ART OF NAVIGATION’ dins de la Sónar Week 2025. L’escola barcelonina de disseny i enginyeria ELISAVA presenta dues obres que critiquen la vessant explotadora del consum digital, que genera importants emissions de carboni i es beneficia del treball no remunerat dels usuaris; i l’escola de disseny i arts visuals LCI ha creat una ‘protesta interactiva’ contra l’impacte mediambiental dels viatges espacials. Finalment, un parell d’instal·lacions d’IED Barcelona utilitzen el disseny i les arts visuals per llançar llum sobre narratives culturals oblidades i exposar l’impacte social de la industrialització i les indústries extractives.

 

 

 

 

La reacció a la nostra ‘societat de l’esgotament’ pot veure’s en el desenvolupament de tecnologies que ens ajuden a cuidar de nosaltres mateixos, dels altres i del món en general. ‘Systems of care’ presenta el videojoc ‘Guanyin: Confessions of a Former Carebot’, del cèlebre artista digital Lawrence Lek, en el qual explora la vida d’un cíborg terapeuta creat per salvar les IA de l’autodestrucció. ‘Skincare’*, de la cuarta piel, instal·la un spa simbiòtic a Project Area, oferint al públic l’oportunitat de rebre un píling facial acompanyat d’una meditació guiada. La suor extreta durant aquest procés ajuda a mantenir una piscina que alberga colònies de microorganismes que troben el seu hàbitat ideal en entorns salins. En la mateixa línia, Aurora* de Kieran Feechan i Domenico di Paolo trasllada a l’usuari a una cerimònia guiada de meditació i oració, amb paisatges sonors tranquil·litzadors generats en resposta als moviments de les mans. BAU, Centre Universitari d'Arts i Disseny de Barcelona convidarà al públic a provar i donar la seva opinió sobre prototips de tecnologia wearable dissenyats per millorar l’experiència Sónar per a persones amb sensibilitats específiques. Kexin Hao reimagina simuladors de ball amb coreografies inspirades en el treball manual preindustrial i cançons de treball transformades en música de club amb una instal·lació presentada conjuntament per la Instrument Inventor’s Initiative (iii) de Maarje BaalmanAI & Music powered by S+T+ARTS. I una altra antiga alumna d’(iii), Yolanda Uriz, ens convida a comunicar-nos a través de l’olfacte amb el món vegetal amb la seva instal·lació ‘Chemical Calls of Care’, presentada per la New Art Foundation i la Fundació Ernesto Ventós.

 

 

 

 

El pensament i la computació quàntica ja comencen a estendre’s pel sector de la tecnologia creativa. Per això, enguany Project Area inclou ‘Quantum Echoes’, un espai dedicat a projectes que fan realitat allò invisible i inconcebible. La investigadora i dissenyadora Vanessa Lorenzo treballa actualment en una residència organitzada per Tabakalera i Sónar+D, a la qual combina el folklore basc, les prediccions meteorològiques i els principis de la computació quàntica. Exposarà els resultats a Project Area, amb el suport de l’Institut EtxepareMoth Quantum també torna a Project Area per oferir demostracions interactives en directe de tecnologies quàntiques dissenyades per a artistes, desenvolupadors i membres del públic.

 

‘Natural Networks’ és on trobaràs obres urgents i convincents que desafien la frontera imaginària que hem erigit entre el món natural i la tecnologia. Les arrels s’embullen amb els llenguatges de codificació i les cèl·lules es fundeixen amb els algorismes, revelant sorprenents paral·lelismes i relacions simbiòtiques entre la nostra tecnologia i els propis dissenys de Gaia. Destaquen el guanyador del Premi Lumen d’Art DigitalLukas Truniger, la instal·lació del qual reutilitza tecnologia obsoleta de mineria criptogràfica, i una instal·lació del grup de disseny local Materfad i el consorci artesà CCAM. Les recerques artístiques de Toni Aranda amb microscòpia de partícules* s’han perfeccionat durant la seva residència a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), mentre que María Castellanos & Alberto Valverde* exploren el llenguatge secret de les plantes utilitzant tecnologia de xarxa i IA.



 

 

 

Productors, músics i dissenyadors de so voldran explorar els stands de ‘Music Tech’ al juny. Fabricants de sintetitzadors modulars espanyols i catalans reconeguts internacionalment, com BefacoMutan MonkeyNano Modules, compartiran espai amb els innovadors productes d’última generació de Bela. Els artefactes minimalistes i intuïtius de Hex Haus* han guanyat premis de disseny, i al costat d’ells es troben els bells, intricats i interactius diagrames de circuits Schematics* de George Moraitis. AlphaTheta, un dels principals fabricants d’equips per a DJ, mostra els seus darrers equips juntament amb el seu DJ suite de realitat virtual TRIBE XR, mentre que Ableton, l’empresa de software musical de referència, exhibeix els seus controladors PushMove. I des del Japó, music2.0Japanese Synthesizer Professional Arts (JSPA) porten una col·lecció especial de llegendaris sintetitzadors japonesos perquè els visitants els descobreixin, amb el llegendari compositor i col·laborador de la Yellow Magic Orchestra Hideki Matsutake explicant tots els detalls.

 

 

 

Per segon any consecutiu, Project Area acull una sèrie d’eines d’‘AI & Music’. Aquí es podran provar les tecnologies més avançades i les eines més innovadores per a artistes dels principals desenvolupadors, com Google DeepMind. Alguns dels projectes exposats formen part d’AI & Music powered by S+T+ARTS, com la prestigiosa comunitat de recerca parisenca IRCAM Forum (que mostrarà eines com RAVE i ASAP, utilitzades per artistes d’arreu del món) i Sonic Charge (desenvolupador del popular plugin Synplant2). A ells s’hi uniran els plugins d’àudio més avançats, com els del desenvolupador japonès Neutone*, i un model de processament d’àudio adaptatiu creat per Reset Networks. Aquí també hi serà A.MusicBox*, una music box amb intel·ligència artificial creada per un grup de desenvolupadors, dissenyadors i tecnòlegs locals: Lúa Coderch, Julia Múgica, Lluís Nacenta, Iván Paz i Huaqian Zhang.

 

 

 

 


També torna Arts Korea Lab. Un cop més, ens hem associat amb ells per portar a Project Area obres dels artistes, dissenyadors i tecnòlegs més creatius de Corea: entre elles destaquen el seqüenciador activat per vibració de Women Open Tech Lab, l’imaginatiu sistema d’instruments interactius ‘LUMA: the Algaecoon’ d’Earthtopia i la instal·lació immersiva generada per IA ‘META FARMING’ de Tae Eun. Dos altres socis de l’any passat, FabbulaOctobre Numérique - Faire Monde, també tornen amb una nova edició de Realities+D, que presenta tres experiències de VR i videojocs especialment comissariades i creades de manera independent per May Abdulla & Barry Gene Murphy; Veronica Graham, Julia Kim, Holly Newlands & Sharleen Chen; i Mélanie Courtinat.

 

 

 

 

Com a part de la iniciativa d’enguany sobre ‘AI + Creativity’, una sèrie d’exposicions a Project Area 2025 exploraran aplicacions creatives, poc convencionals i estranyes de la IA. ‘Interfaciality’*, de Jessica Tucker, genera imatges caòtiques a partir dels escàners facials dels visitants, desafiant els paradigmes de bellesa occidentals. La instal·lació interactiva de Julieta WibelMike Fernández, exposada en paral·lel a la seva taula rodona a SonarÀgora, és una representació concreta del seu concepte estètic MAT(H)RASH, mentre que un parell d’instal·lacions immersives i interactives d’estudiants del màster en Arts Digitals i Tecnologies Creatives de LaSalle - ‘Servitor Nexus’ i ‘Nocturnal Listening Garden’- exploren la màgia del caos i els ecosistemes nocturns. Els col·laboradors habituals de Sónar+D Barcelona Supercomputing Centre (BSC) presenten ‘Expanded voices’, la seva col·laboració amb la vocalista catalana Maria Arnal; i el duo d’artistes mots torna amb una nova obra que explora la influència invisible de la tecnologia, ‘Indirect Messages’, després de l’èxit d’‘AI & Me’ a Project Area 2024.

 

 

Si sents curiositat pel genoma humà, el neurohacking o els robots que serveixen te, dirigeix-te a la secció ‘Worlds to Come’. Per acompanyar la seva conferència a Stage+DXin Liu ha creat una instal·lació basada en la seva obra A Book of Mine, presentada per New Art Foundation, amb el seu genoma imprès al complet contínuament durant l’exposició. Umanesimo Artificiale* utilitza tecnologia EEG per generar una personalitat artificial en temps real. I el dissenyador i investigador ::vtol:: aporta tres de les seves excèntriques i futuristes instal·lacions, inclosa una cerimònia del te robòtica.

 

Tothom que tingui ticket per a Sónar de Dia podrà visitar Project Area, així com la resta d’activitats (conferències i concerts) que composen el programa públic de Sónar+D 2025, el congrés pensat com a un concert.

 

Per a més informació sobre el programa de Sónar+D d’aquest any, visita l’apartat de Sónar+D a la nostra web

 

Welcome to the frequency of now