Notícies
20240418-BCN_Web_Anunci+D.gif
18/04/2024Sónar+D completa un programa que mira al futur més immediat de les indústries creatives
Com afronten les indústries creatives aquesta època de radical transformació? Tractarem de respondre a Sónar+D 2024… i volem comptar amb tu. El panorama creatiu actual s’assembla més que mai al Wild West, amb l’ús generalitzat de la Intel·ligència Artificial, l’imperatiu econòmic del capitalisme de plataformes i les noves fronteres que s’obren amb l’entreteniment immersiu i la realitat augmentada situats al centre de les nostres vides. Aquesta 12a edició de Sónar+D pretén escoltarveure entendre com diferents actors s’estan adaptant a la nova realitat. Aprofundirem en el cinema creat amb IA durant la 2a edició del +RAIN Film Festival. Gaudirem d’actuacions multidisciplinàries creades a partir de la IA, que beuen de la dansa, la música i la performance, amb el programa AI & Music powered by S+T+ARTS. Descobrirem els desenvolupaments més nous en múltiples indústries creatives, entre les quals està, per descomptat, la música, però també la moda, el gaming, el cinema, la literatura i més. I serem també testimonis dels últims avanços en matèria d’immersivitat entitats digitals, entre moltes altres coses.  
  El públic podrà navegar aquest programa mitjançant quatre eixos d’acció: els fòrums i xerrades, amb una sèrie de converses a SonarÀgora i Room+D; l’exposició, amb un Project Area amb més de 100 projectes; la performance, amb actuacions multidisciplinàries a Complex+D i Stage+D; i el networking, amb activitats orientades a establir noves connexions entre professionals i ments curioses. Mentre que la majoria d’aquestes activitats estan obertes a tothom a Sónar de Dia, per tal d’experimentar la totalitat de Sónar+D, hauràs d’aconseguir un SonarPass+D (que inclou Sónar de Dia i Sónar de Nit) o un Sónar by Day Pass (que inclou els tres dies de Sónar de Dia). Tots dos et donaran accés a les sessions matinals exclusives de dijous i divendres. Tots dos tipus de tickets estan disponibles (en versió estàndard VIP) a la nostra pàgina de tickets.  La IA i el seu impacte en les indústries creatives, eix central del programa de dijous Sónar+D obrirà les seves portes el dijous 13 de juny amb una gran conferència inaugural que abordarà l’impacte de la IA en les indústries creatives. Sota el nom ‘Generating Panic?’, es reuniran un grup d’experts com Marta PeiranoMarta Handenawer (Domestic Data Streamers)Eduard Alarcón, Andrew AdamatzyManolo Martínez Rebecca Fiebrink. Sota el paraigua d’AI & Music powered by S+T+ARTS, el fòrum ‘We Are the Music Makers’ reunirà  creadors de música i d’instruments musicals que compten amb la IA en el seu dia a dia. També com a part d’AI & Music, dues sessions demostraran que la creativitat i la imaginació humanes no estan en crisi malgrat l’aparició de la IA: Nicole L’Huillier Marta Verde presentaran respectivament les sessions ‘Vibrational Intelligence’ ‘Surprise! AI Feedback and the Unexpected’.  
 Sasha Costanza-Chock ens convidarà, en una sessió presentada per SEIDOR, a reflexionar sobre el disseny de la tecnologia. La taula rodona ‘Dance Dance Revolution’ reunirà artistes del lineup de Sónar 2024 que estan portant la dansa a terrenys inexplorats, amb Kianí del ValleMeritxell de SotoGabber Eleganza Tianzhuo Chen (ASIANDOPEBOYS). I, a ‘Audiovisual Aesthetics’, l’estudi creatiu barceloní Querida Ela Minus conversaran sobre com van col·laborar per donar identitat visual al projecte d’aquesta última. Dos shows que indaguen en el món de les identitats digitals tancaran Stage+D en aquesta primera jornada: ‘Second Self’ de Myriam Bleau & Nien Tzu Weng i l’òpera de VR en viu ‘3,2,1 Rule’ de Team Rolfes amb Lil Mariko. Complex+D serà testimoni de la potència del show ‘Les Immortelles’ d’Aïsha Devi amb el visionari escenògraf Emmanuel Biard.  
 Divendres: un dia per a què les indústries creatives connectin entre si La jornada de divendres s’obrirà amb dos nous fòrums. A ‘What’s Immersive Anyway?’, es reuniran noms rellevants de l’emergent món de les experiències immersives, provinents d’empreses com l’estudi Superblue i l’agència Moment Factory, entre d’altres. Ja fa temps que les conferències han abandonat l’acadèmia per convertir-se en un format d’entreteniment que conquista tant nínxols com grans audiències. El fòrum ‘Curating the Curators’presentat per TIMES, reunirà set comissaris que estan elevant les conferències al següent nivell. Hi haurà representants de TEDThe ConferenceKatapultOFFFA MAZE.European Lab.  
  Però la IA no quedarà de banda divendres, ja que diverses activitats giren al seu voltant en aquest segon dia de Sónar+D. L’‘abogamer’ Micaela Mantegna parlarà d’IA generativa i copyright en una invitació a no convertir la IA en un malson. Dos escriptors acostumats a escriure sobre tecnologia exploraran la IA des de la ficció i des del pensament críticTim Maughan amb ‘2 tired 2 prompt’ Joanne McNeil amb ‘Stories from the AI Underclass’. D’altres usos de la IA que dibuixen escenaris més esperançadors són els que uneixen ciència i art. Enguany, SonarMies intervindrà el Pavelló Mies van der Rohe durant tota la Sónar Week amb la instal·lació ‘Liquid Strata’, una col·laboració amb TBA21 que mostrarà les zones més desconegudes de les profunditats de l’oceà. Els seus creadors, l’oceanògraf Joan Llort i els artistes Entangled Others Daphne X, exposaran el seu procés creatiu a la conferència audiovisual ‘Diving Into Liquid Strata’.
‘Creating new identities through (digital) fashion’presentat per Vogue Business, explorarà com la moda digital està fent quelcom més que confeccionar roba per a avatars, trencant les regles del joc. El panel comptarà amb la famosa directora d’art Isabelita Virtual Leanne Elliott Young -de la revolucionària agència Institute of Digital Fashion-. Estarà moderat per Elektra Kotsoni de Vogue Business.  
 Per Complex+D, passaran la pianista experimental Kelly Moran i la vocalista catalana Adelaida amb el seu nou directe, entre d’altres, mentre que tanquen Stage+D els shows multidisciplinaris ‘Cortex’ de Kianí del Valle Performance Group juntament amb Tayhana Hamill Industries ‘Cortical’ de Daniel Benza & Dømochevsky, abans que aquest escenari quedi totalment ocupat dissabte per ‘PHYSIS’, la performance de 6 hores d’ASIANDOPEBOYS Project Area: on el públic es converteix en protagonista Project Area, amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, dona a conèixer els projectes més creatius i innovadors del moment en ple cor de Sónar de Dia, donant la benvinguda a tots els públics del festival. Amb més de 100 projectes presentats per 73 entitats arribades d’arreu del món, Project Area és el lloc per provartocar, preguntarexperimentar i, en definitiva, descobrir. Els projectes es dividiran en vuit seccions ben diferenciades: AI & Music powered by S+T+ARTS, amb projectes que treballen amb la IA en la música; Creative AI, per a treballs en els quals la IA és protagonista durant els processos creatius; Music Tech, amb idees en el camp de la tecnologia aplicada a la música; Weird Science, amb treballs que experimenten amb la ciència, la naturalesa i més; Global Lab, amb projectes arribats des d’una àmplia varietat d’universitats, entitats científiques i artístiques; Realities+D, enfocada en la Realitat Virtual i la Realitat Augmentada; Gaming, amb videojocs experimentals; i Digital Identities, centrat en avatars i identitats digitals de tota mena.  
  Sónar Week: Sónar+D s’expandeix més enllà de Sónar de Dia L’activitat de Sónar+D transcendirà els límits del recinte de Sónar de Dia un any més. Sónar enguany començarà el dimarts 11 i dimecres 12 de juny amb la 2a edició de +RAIN Film Festival, el festival internacional de cinema realitzat exclusivament amb IA i coorganitzat juntament amb la Universitat Pompeu Fabra, que explora com aquesta tecnologia conviu amb la narració fílmica del nostre temps. Després de les dues primeres jornades del certamen a l’UPF Campus de Poblenou, el festival culminarà del 13 al 15 de juny a Sónar de Dia, amb la projecció de les pel·lícules guanyadores i l’AI & Web3 Creative Summit, un espai de debat, demos i taules rodones sobre expanded media & creativity cinema.
Llegir més
S2024-BCN_Swoose_FichaWeb.png
17/04/2024SonarMix 039: Swoose - Escalfant motors de cara a SonarLab x Printworks
“Vull construir a poc a poc l’atmosfera, no anar a rebentar,” diu Swoose quan es comença a imaginar el seu debut a Sónar. L’originari de Belfast i resident de Printworks prendrà el control de la cabina al nou escenari SonarLab x Printworks, la qual cosa suposa un match perfecte.  
  El nord-irlandès ha volgut reflectir a SonarMix 039 aquesta mateixa actitud amb la qual afronta la seva actuació. Quan es va tancar en el seu pis de Londres a idear el mix, “la idea original era gravar-lo amb música inèdita, però em vaig adonar que m’estava passant de llest. (...) Vaig acabar optant perquè els primers 30 minuts fossin senzills, per anar creant el ritme, i després accelerar a la segona meitat de la sessió.” La visió musical retrofuturista de Swoose es fa evident des dels primers talls. Produccions d’artistes allunyats dels grans focus com Psychedelic Research Lab Designer Loops conviuen amb el gegant Jeff Mills -el seu “In Da Bush” és, segurament, el moment estel·lar-. Tot i que, si li preguntes a Swoose, destacarà el seu tema “Cubensis”: “L’he inclòs de cara al final. És un tema que sortirà aquest mes via trUst i és el primer cop que el comparteixo amb el món.” El house més refinat, les aromes a trance i la IDM dels 90 i la psicodèlia més hedonista es donen la mà al llarg de 60 minuts en un mix perfecte per començar a imaginar-se un dissabte èpic a Sónar de Nit. “En els meus inicis, vaig fer infinitat de warm-ups a la meva Belfast natal, així que serà guai fer el mateix a una altra ciutat a la qual considero casa meva.” Tracklist:Psychedelic Research Lab - Tarenah (Sleepwalker Mix)Kiddmisha - FreaktownDesigner Loops - Funky Funky MakossaRelative Progress - E’s TheoryFeet First - System Of LoveCK - FakerTaslo - Swop ShopRelative Progress - Getting ThereMalin Genie - SkumpJeff Mills - In Da BushDJ Linus - Giant DiscoCockroach - Pearl (Bright Edit)Swoose - CubensisMad.Again - OverdriveOHM - Oceanic
Llegir més