S2024_SonarMix046_KellyMoran-Ficha+NotiWeb.jpg
30/05/2024SonarMix 046: Kelly Moran - 150 anys de música per a piano

SonarMix 046 trenca amb la norma: no és d’una DJ i no és música que escoltaràs a un club (almenys el 2024). Es tracta de Kelly Moran, la virtuosa pianista i compositora que, enguany, actua per segon cop a Sónar. Amb llançaments al segell britànic d’electrònica Warp i col·laboracions amb artistes de la talla d’Oneohtrix Point Never i FKA twigs, Kelly ha tret la música clàssica i el piano preparat del conservatori i l’ha traslladat a l’escenari dels festivals. Abans de la seva actuació a Complex+D, Kelly comparteix amb nosaltres alguns dels seus temes favorits dels últims 150 anys. “Si pogués programar una vetllada amb la meva música de piano preferida, aquestes són les peces que tocaria per al públic.”

 

 

Malgrat no ser un mix de DJ, flueix exactament com si ho fos. “Volia organitzar les cançons al mix de manera que les transicions entre peces resultessin molt naturals, com si fossin una continuació o una reacció al que venia just abans,” explica per email. Els delicats i lleugers arpegis del seu propi tema “Vesela” es mesclen amb el tro ondulant de “Dark Waves”, del compositor contemporani nord-americà John Luther Adams. La dissonància de la “Sonata nº 12” de John Cage es troba amb la melancòlica melodia de “Miroirs II: ‘Oiseaux Triste’” de Maurice Ravel. Són peces que tenen un profund significat per a Kelly: “Dark Waves” li va obrir la ment de cara al “potencial sònic d’escriure per a diversos pianos”, mentre que Cage “em va motivar per experimentar amb el piano preparat”.

 

A Kelly Moran l’apassiona la música contemporània, des de l’electrònica fins al black metal, i estarà rondant per Sónar 2024 durant tot el cap de setmana. “Estic impacient per assimilar-ho tot, és l’esdeveniment que més espero aquest any,” afirma entusiasmada. Així que no et sorprenguis si la veus entre el públic en alguns concerts. “Em moro per treballar amb Loraine James i Fyn Dobson [el seu bateria]. Fa poc, vaig tenir l’oportunitat de passar un dia amb tots dos a l’estudi remesclant un dels meus temes... Espero poder tornar a tocar amb ells, tinc moltes ganes de veure’ls a Sónar!”

 

Mentrestant, per què no explorar un món adjacent a la pista de ball? Quan li vam preguntar a Kelly per què hauríem d’escoltar música clàssica, ens va dir el següent: “La música clàssica aconsegueix una freqüència específica a les nostres emocions. Crec que ens toca d’una forma diferent a altres gèneres... no estic segura de poder explicar realment per què.”

 

Tracklist:
Kelly Moran - Vesela

John Luther Adams - Dark Waves

Tape - Dripstone

Molly Joyce - Rave (performed by Vicky Chow)

John Cage - Sonata no. 12

Maurice Ravel - Miroirs II “Oiseaux Triste” (performed by Philippe Entremont)

Claude Debussy - Pour Les Tierces (performed by Mitsuko Uchida)

Nico Muhly - A Hudson Cycle

Kelly Moran - Dancer Polynomials

Alva Noto & Ryuichi Sakamoto - Halo

György Ligeti - Cordes A Vides (performed by Fredrik Ullen)

Kelly Moran - Superhuman