Sostenibilitat i compromís ambiental

Atenent les directrius dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU i el Compromís per a la Sostenibilitat Turística Barcelona Biosphere, a Sónar apliquem des de fa uns anys mesures per minimitzar l'impacte de l'activitat generada pel festival. Aquestes accions són un treball conjunt entre els gestors dels equipaments, els proveïdors, els patrocinadors i la pròpia organització del festival.

Actualment, les mesures ja implementades són:

Eliminació de plàstics i materials
d'un sol ús

Hem eliminat el 90% de plàstics d'un sol ús a totes les àrees del festival, des de l'hostaleria fins a les infraestructures.
El servei de begudes es realitza exclusivament amb got retornable i reciclatge. El producte ens arriba en envasos de vidre retornable, tetrabric reciclable o duo-tank per part de tots els proveïdors.
Pràcticament tota l'oferta gastronòmica es basa en productes de km0. Utilitzem únicament material 100x100 compostable a tota la utilleria d'hostaleria i tots els excedents alimentaris són donats a través d'ONGs.

Gestió de residus
i materials reutilitzables

En col·laboració amb Fira de Barcelona, realitzem una gestió integral del reciclatge de residus (paper, cartró, vidre, envasos, etc.)
El festival reutilitza més del 90% dels materials emprats en les necessitats de muntatge o decoració (moquetes, mobiliari, decoració, senyalètica o la pròpia gespa del SonarVillage).

Mobilitat

Els nostres proveïdors són empreses que un 90% provenen de l'àrea de Barcelona. Així minimitzem també els transports i afavorim la producció i la indústria local.
En termes de mobilitat, Sónar de Dia i Sónar de Nit són accessibles fàcilment en transport públic, amb bicicleta o a peu i estan també connectats porta a porta per busos llançadora. Els assistents disposen, a més, amb la seva entrada al festival, d'un 25% de descompte a la targeta de transport Hola Barcelona Travel Card, que permet moure's per tota la ciutat i la seva àrea metropolitana.

Eficiència energètica

Tot el consum elèctric del festival prové de les energies renovables. El recinte de Sónar de Nit té un dels parcs fotovoltaics sobre coberta més importants del món amb 25.947 panells sobre 135.000 m2.
Tots els espais climatitzats del festival estan gestionats amb tecnologia IoT que permet optimitzar-ne el consum en tot moment. La il·luminació es realitza amb sistemes LED de baix consum. 
En col·laboració amb Fira de Barcelona fem un càlcul i compensació de la “petjada de carboni”, mitjançant la certificació CleanC02, que identifica les fonts d'emissió de gasos d'efecte hivernacle inherents a l'activitat.

El compromís
dels nostres patrocinadors

També els nostres patrocinadors se sumen al compromís mediambiental. Així, la bossa de Desigual està 100x100 fabricada amb fibres reciclades; hem introduït els productes substitutius de la carn a través d’Heura o les begudes vegetals amb Alpro; tot el producte de Coca-Cola o Damm arriba en envasos o sistemes retornables; i Backmarket treballa en el recondicionament de dispositius electrònics per donar-los una vida més llarga i fomentar el consum de segona mà, igual que Meller fa amb les ulleres de sol. Tezos és una de les plataformes de blockchain més sostenibles que exisiteixen.

Cap a un festival 100x100 sostenible

A la tasca que venim realitzant habitualment sumarem en els propers tres anys un pla específic de mesurament dels fluxos de materials i fonts d'energia que ens permeti culminar en un model d'esdeveniment 100x100 sostenible el 2025.