Daito Manabe + Kamitani Lab: dissonant imaginary

JP

  • Dijous 18 18:00 - 18:30

    Sónar de Dia - SonarComplex

Les emocions de la música convertides en imatges

Com es visualitzen els nostres pensaments? Quin aspecte tenen les nostres connexions neuronals quan escoltem música? Són preguntes abstractes, que semblen retòriques i impossibles de contestar, però que ara tenen una resposta física i palpable gràcies a “dissonant imaginary”, el nou projecte en forma de show tecnològic i sonor del gran artista japonès Daito Manabe creat al costat del doctor Yukiyasu Kamitani. El procediment de presa de senyals del cervell (a partir d'un escànner i un procés de ressonància magnètica) i posterior anàlisi i descodificació del Dr. Kamitani són utilitzats per Manabe per crear un espectacle visual i sonor que pot marcar un abans i un després en la relació que s'estableix entre música i cervell.

És sabut que el so crea poderoses associacions en qualsevol de nosaltres; quan escoltem la banda sonora d'una pel·lícula o una cançó de la nostra infància, la música ens transporta a una altra època i a un altre lloc, despertant una gran quantitat d'emocions i records visuals que flueixen a través de la ment. Aprofundint en aquestes idees, dissonant imaginary es planteja dues preguntes fonamentals: quin efecte té la música en les nostres experiències visuals? I també: com podrien les imatges canviar la nostra experiència amb la música? Per donar resposta a aquestes qüestions, Manabe i Kamitani han desenvolupat un sistema que selecciona dades del còrtex visual per després processar-lo i projectar-lo en forma d'imatges.

Daito Manabe és un dels artistes digitals més reconeguts i premiats del món. Programador creatiu i dissenyador d'interacció, Manabe és també compositor i DJ, i ha col·laborat amb companyies de dansa com ElevenPlay i artistes com Squarepusher, Falty DL i Ryuichi Sakamoto, entre molts d’altres. A Sónar hem vist diverses de les seves obres, entre elles la instal·lació “Phosphere” (el projecte guanyador de SonarPlanta de 2017) i el seu show al costat de Nosaj Thing aquell mateix any a SonarHall.

www.daito.ws