JP
Sónar de Dia - SonarComplex
Com es visualitzen els nostres pensaments? Quin aspecte tenen les nostres connexions neuronals quan escoltem música? Són preguntes abstractes, que semblen retòriques i impossibles de contestar, però que ara tenen una resposta física i palpable gràcies a “dissonant imaginary”, el nou projecte en forma de show tecnològic i sonor del gran artista japonès Daito Manabe creat al costat del doctor Yukiyasu Kamitani. El procediment de presa de senyals del cervell (a partir d'un escànner i un procés de ressonància magnètica) i posterior anàlisi i descodificació del Dr. Kamitani són utilitzats per Manabe per crear un espectacle visual i sonor que pot marcar un abans i un després en la relació que s'estableix entre música i cervell.
És sabut que el so crea poderoses associacions en qualsevol de nosaltres; quan escoltem la banda sonora d'una pel·lícula o una cançó de la nostra infància, la música ens transporta a una altra època i a un altre lloc, despertant una gran quantitat d'emocions i records visuals que flueixen a través de la ment. Aprofundint en aquestes idees, dissonant imaginary es planteja dues preguntes fonamentals: quin efecte té la música en les nostres experiències visuals? I també: com podrien les imatges canviar la nostra experiència amb la música? Per donar resposta a aquestes qüestions, Manabe i Kamitani han desenvolupat un sistema que selecciona dades del còrtex visual per després processar-lo i projectar-lo en forma d'imatges.
Daito Manabe és un dels artistes digitals més reconeguts i premiats del món. Programador creatiu i dissenyador d'interacció, Manabe és també compositor i DJ, i ha col·laborat amb companyies de dansa com ElevenPlay i artistes com Squarepusher, Falty DL i Ryuichi Sakamoto, entre molts d’altres. A Sónar hem vist diverses de les seves obres, entre elles la instal·lació “Phosphere” (el projecte guanyador de SonarPlanta de 2017) i el seu show al costat de Nosaj Thing aquell mateix any a SonarHall.
www.daito.ws