“Two is the magic number”: duets d'alt nivell a Sónar Barcelona

5/04/2018

Davant dels clàssics discos de "Duets" que acostumen a servir per treure material al mercat quan no es té res nou que aportar, Sónar li dona la volta totalment al concepte per presentar en la seva edició del 25è Aniversari un gran nombre de duets i parelles artístiques amb moltes coses a dir, en alguns casos, a més, actuant per primera vegada en el marc del festival.

Tots ells trenquen amb una de les equacions més elementals de les matemàtiques: 1 + 1 = molt més que 2.


Doblant l'aposta a Sónar de Nit

Les cabines són llocs proclius a ajuntar personalitats que comparteixen gust, discurs i tarannà artístic.

És el cas de Motor City Drum Ensemble & Jeremy Underground, dos dels selectors i "diggers" més prestigiosos del món, arqueòlegs en permanent recerca de joies sonores que després comparteixen amb el públic en sets vibrants i necessàriament sorprenents. També tenen molt en comú Ben Klock & DJ Nobu, tots dos constantment investigant i eixamplant els límits del techno de ball, demostrant que és un camp en el qual encara poden obrir-se nous camins. I el mateix pot dir-se de Miss Kittin & Kim Ann Foxman, grans especialistes en la club music mutant, fosca i magnètica de qualsevol època, material sonor amb el qual oficiaran el ritual de ball perfecte pel tancament del divendres a SonarLab.


Talent al quadrat a Sónar de Dia

Niño de Elche & Israel Galván formen la parella artística definitiva del flamenc heterodox actual: un anant molt més enllà del "cante", i l'altre trencant tots els esquemes del "baile". La seva actuació promet ser realment revolucionària.

Un dels duets inèdits que es podran veure a Sónar per primera vegada és el que formen Maja Ratkje & Katarina Barruk, reconegudes veus de l'avantguarda europea (la primera, més experimentada; la segona, en creixement), estrenant un nou show basat, en gran part, en la naturalesa salvatge del nord d'Escandinàvia.

Des d'Anglaterra arriben altres dos tàndems de potent discurs sonor: el que formen Russell Haswell & Sue Tompkins bascula entre el noise i el poder sònic de la veu humana; mentre que Demdike Stare & Michael England combinen els seus respectius mons artístics per donar forma a un show de bass fosc i portentós imaginari visual.

Per la seva banda, Sinjin Hawke & Zora Jones fan un pas més en la seva ja llarga i molt fructífera associació (tots dos dirigeixen el segell Fractal Fantasy i han punxat moltes vegades junts), actuant per primera vegada en directe amb la seva electrònica visual, sempre un pas per davant dels temps.


SonarDôme, la casa de les parelles

Però si hi ha un espai en aquesta edició de Sónar en el qual els duets s'imposin per majoria aquest és sens dubte SonarDôme, comissariat per Sónar i Red Bull Music Academy. Ja ho vam comentar fa unes setmanes a una altra notícia que vam publicar aquí.

La llista és llarga i abundant en genialitat: Tony Allen & Amp Fiddler, Dabrye & Kadence, Clip & Cora Novoa, DJ Earl & Nick Hook, DJ Stingray & Mumdance, Suzanne Kraft & Jonny Nash, Violet & Photonz, Kode9 & Kōji Morimoto, Yuzo Koshiro & Motohiro Kawashima, Decisive Pink (Angel Deradoorian & Kate NV) i Territroy (Mr. Statik & Larry Gus), a més del trio que presenta el segell suec Studio Barnhus (Kornél Kovács, Axel Boman & Petter Nordkvist) i el que formaran, per un dia, el projecte Rainforest Spiritual Enslavement (Vatican Shadow, Low Jack & Silent Servant).


Clausura a quatre mans

No podem oblidar-nos d'esmentar els protagonistes del concert de clausura, Ryuichi Sakamoto & Alva Noto, dues de les ments més privilegiades de la música contemporània, que ja van actuar junts a Sónar en una ocasió (2011). Aquest any presentaran en exclusiva un nou espectacle, "Two", a l'extraordinari escenari del Teatre Grec. Tornarem a parlar d'ells més endavant, perquè mereixen capítol apart.