SonarExtra: un recorregut pel centre de Barcelona

18/05/2022

SonarExtra és la ruta que Sónar proposa pel centre neuràlgic de Barcelona durant la setmana del festival.

El recorregut acostarà el públic fins al Palau Güell, un dels pocs llocs que poden albergar el projecte de co-creació Hyperorgan -amb un orgue capaç de ser activat mitjançant eines informàtiques via accessos MIDI-. Serà la primera vegada a Espanya que es podrà escoltar aquest instrument, mentre es recorre l’espai Gaudí i es reprodueix de forma regular i automàtica una peça creada especialment per a l’ocasió per l’ensemble retro-futurista berlinès gamut inc, conegut per la seva constant col·laboració amb la tecnologia en el camp artístic. A més del Palau Güell i Sónar, la iniciativa involucra a l’orguener Albert Blancafort (de Blancafort OM), a gamut inc i al tecnòleg Santi Vilanova (Playmodes). Qualsevol persona que visiti el Palau Güell entre el 15 i el 19 de juny podrà viure aquesta experiència absolutament inèdita.

Palau Güell (C. Nou de la Rambla, 3-5)
Del 15 al 19 de Juny de 10:00 a 20:00

La següent parada serà l’Hotel ME Barcelona, on es podrà visitar la instal·lació audiovisual immersiva Transient, presented by ME by Meliá, de l’artista italià Quayola. Estarà activa del 15 al 18 de juny i será accessible de forma totalment gratuïta.

Hotel ME Barcelona (C. de Casp, 1-13)
Del 15 al 18 de Juny de 12:00 a 20:00

La tercera i última parada de SonarExtra serà la Fundació Antoni Tàpies, en la qual es podrà visitar la instal·lació sonora Sondear, creada el 2001 per Mika Vainio per a enregistrar en temps real l'entorn urbà a través de les vibracions de l'escultura Núvol i cadira (1990), que presideix la façana de l'edifici. A més, s'habilitarà també la listening room ‘Museu del so’, una sala buida en la qual sonarà música del difunt artista finlandès seleccionada per la seva dona Rikke Lundgreen i pel seu gran amic Tommi Grönlund, amb qui va cofundar el segell Sähkö Recordings.

Fundació Tàpies (C. Aragó, 255)
Sondear de l'1 de Juny al 31 de Juliol de 10:00 a 19:00
Listening room 'Museu del so' 16, 17, 18 i 19 de juny de 2022.

Finalment, Sónar i ISEA uneixen forces i agendes per a les seves respectives edicions. Sota la coordinació de Hac Te  -el hub d'Art, Ciència i Tecnologia de Barcelona-, ISEA 2022 Barcelona (International Symposium of Electronic Arts) -que se celebra a Barcelona i altres ciutats de Catalunya del 10 al 16 de juny- i Sónar+D presenten de manera conjunta una sèrie d'activitats en tots dos esdeveniments. Concretament, ISEA s'associa amb Sónar a SonarÀgora, l'espai de formació i debat de Sónar+D per a artistes i professionals.

Sónar, per la seva part, copresenta tres sèries de peces audiovisuals dintre del programa d’ISEA2022 Barcelona sobre el concepte de futurs possibles relatius a gènere, entorn ambiental, drets humans i màquines.

L'aliança entre Sónar i ISEA 2022 Barcelona reflecteix una característica que marca els dos esdeveniments i que és una qualitat inherent a les arts electròniques, la seva dimensió híbrida. Aquesta col·laboració pretén reforçar les sinergies entre la comunitat acadèmica, centrada en la recerca amb els artistes i el seu públic.

CCCB (C. de Montalegre, 5)
Del 10 al 16 de Junio de 10:00 a 20:00