Shows audiovisuals i neurociència a Sónar

13/03/2019

Què veiem quan escoltem música? Aquest 2019, Sónar presenta dos espectacles audiovisuals directament relacionats amb la relació entre el so i l'escorça visual del cervell, amb innovadores posades en escena que uneixen, cadascuna a la seva manera, els camps de la ciència, l'art i la música.

L'artista digital, programador, DJ i músic japonès Daito Manabe ja fa temps que va decidir portar la idea i el concepte de la “electronic body music” el més lluny possible, bé enganxant elèctrodes a la seva cara per la sèrie “Face Twitch” o a través de la relació entre dansa i robòtica a “Phosphere”, presentat a Sónar 2017. En aquest nou show, anomenat “dissonant imaginary”, Manabe porta aquesta relació encara més lluny, ficant-se dins del seu propi cervell i utilitzant un poderós algoritme d'intel·ligència artificial per descodificar què és el que veiem quan escoltem i creem música.

L'espectacle, que es podrà gaudir a SonarComplex, ha unit a Manabe amb el Dr. Yukiyasi Kamitani – investigador de la Universitat de Kyoto i gran innovador en el camp de les imatges cerebrals – per interpretar i projectar les imatges produïdes al cervell del propi Manabe en temps real durant l'actuació, servint-se d'una ressonància magnètica i el software d'AI del laboratori dirigit per Kamitani. El resultat és una visió fascinant del que succeeix dins de les nostres ments quan toquem un instrument, escoltem música o creem sons.

Aquesta idea central és també el punt de partida de l'espectacle que uneix a l'estudi de disseny digital d'Istanbul Ouchhh i el duet d’avant-psych-jazz-rock-afro-electro de Barcelona Za!. Amb un enfocament més conceptual i, basant-se en la teoria de les supercordes de la física, la col·laboració es basa en la idea de les "vibracions" per presentar una projecció en viu de les ones cerebrals dels membres de la banda a mesura que actuen, mapejada i manipulada a la pantalla pel pioner estudi turc.

Dos espectacles que difuminen encara més la línia entre l’esfera humana i l'artificial, aprofitant el poder de la ciència per crear art.