Les constel·lacions de Sónar de Nit: 1. Music for your eyes and ears

10/05/2018

Sónar de Nit està ple d'estrelles. N’hi ha tantes que formen entre si diferents constel·lacions, cadascuna d'elles amb un univers sonor propi i definit.

La primera d’aquestes constel·lacions uneix als artistes que se serveixen de la tecnologia audiovisual per pujar el nivell dels shows a la categoria d'autèntics espectacles, i que podrem gaudir durant les nits de Sónar 2018.

D'acord amb els temps virtuals en què vivim, Gorillaz han sabut moure's amb habilitat en la fina línia que separa la realitat de la ficció, sent descrita per tothom des de la seva aparició -1998- com la “primera banda de dibuixos animats del món”. Amb l’apartat visual al mateix nivell d'importància per al concepte del grup com la pròpia música, cadascun dels seus cinc LPs ha vingut precedit per campanyes promocionals que aprofiten les últimes tecnologies, des de gràfics CGI fins a hologrames o realitat augmentada, elements que després han incorporat de forma natural els seus shows en viu. Amb el seu últim LP, “Humanz”, la banda es troba en un gran moment creatiu i conceptual, convertida sens dubte en un dels grups més grans del món, funcionant a més com una plataforma per al col·laboracionisme i la crítica del nostre moment polític actual, en la qual el seu show en viu juga un paper fonamental. Inspirant-se en elements de la gira mundial de “Humanz”, el seu espectacle del divendres 15 de juny serà de ben segur un dels concerts clau de Sónar 2018.

No menys experts a despertar l'eufòria del públic són LCD Soundsystem, amb un domini del format en viu que és conegut i reconegut mundialment. Una de les poques formacions capaces de transmetre l'energia d'un club de punk a un espai de grans dimensions, el grup de Nova York tornarà a Sónar per primera vegada en gairebé 10 anys per celebrar l'aniversari del festival entre amics, el dissabte 16 a SonarClub.

Tant l'amor de Gorillaz per experimentar amb els gèneres, com la passió de LCD pels sintetitzadors clàssics i les possibilitats del hardware tenen un denominador comú i un antecedent en Thom Yorke. El líder de Radiohead ha ocupat durant molt temps un espai entre l'aclamació massiva i la llibertat creativa, i el seu espectacle en solitari, al costat del productor Nigel Godrich i a l'artista visual Tarik Barri, promet mostrar tots dos costats d'aquest artista visionari i showman enigmàtic. Amb imatges en viu en 3D, l'espectacle –en una de les poques dates que es podrà veure aquest any– serà segur tot un festí pels sentits.

La tecnologia i la música també van estretament agafades de la mà en el treball de Richie Hawtin. Amic del festival des de fa molt temps, Hawtin s'ha convertit en una superestrella mundial gràcies a la seva constant recerca de la perfecció sonora al camp del techno, amb passatges auditius que es combinen perfectament amb l'ús avançat de les visuals als seus shows. El dissabte 16, i com a commemoriació del vint-i-cinquè aniversari de Sónar, Hawtin presentarà el seu show CLOSE, una síntesi perfecta de techno en viu i projeccions visuals a SonarClub.

Seguint l'exemple de Hawtin, però operant en un gènere molt diferent, el super productor Diplo també aprofita tot el poder dels shows en viu pels seus sets de Dj. Wesley Pentz, mestre modern de la festa, marcarà la jornada del divendres 15 a Sónar de Nit canalitzant tota la seva energia, més gran que la d'un carnaval, fent un repàs al house i la bass music dels cinc continents.

No és d'estranyar que, a mesura que més i més productors electrònics experimentin amb el format en viu, vulguin aprofitar l'energia que moltes vegades només pot oferir una banda sobre l'escenari. És el cas del show de Bonobo també la nit del divendres 15, qui actuarà poc després de la mitjanit recorrent el seu ampli catàleg de hits acompanyat per diversos músics en viu, ja convertit en un estrella mundial i en un dels noms clau de la programació d'aquest any de Sónar de Nit.