El futur passa per SonarXS

28/02/2019

Per tercer any consecutiu, l'escenari XS de Sónar de Dia exhibeix propostes radicals, nous corrents de la música urbana i excitants sons sorgits de micro-escenes d'abast global.

Forçant els límits

Soroll, ritmes impossibles, nous formats... Alguns dels noms que aquest any destaquen a la programació de l’XS desafien el que s'estableix des de diferents espais i llocs. Shiva Feshareki ho fa des de la tècnica, utilitzant els plats i la taula de mescles no per punxar, si no per a crear nous mons sònics de sorprenent densitat. Afrodeutsche, anglesa amb orígens russos i africans, proposa un nou techno distòpic, fosc i minimalista, tenebrós en alguns passatges, celestial i curatiu en d’altres. Mentrestant, Bill Kouligas trenca amb les convencions amb sets intuïtius i altament experimentals, fidel reflex del cabal de música que està regalant al món com a màxim responsable del segell PAN.

Capítol a part mereixen Macromassa, figures clau de l'avantguarda nacional dels últims 40 anys, sempre movent-se amb total llibertat i operant des dels marges, investigant en el noise, la música industrial, la improvisació, el cinema, la performance i l'experimentació electrònica. El seu concert a l'escenari més jove de Sónar pot veure's com un avís a les noves generacions sobre què significa crear des de la més estricta independència artística.

Moviment tectònic a Àfrica

La nova música africana està àmpliament representada a Sónar Barcelona 2019 (ja ho va estar a Sónar 2018) i SonarXS acull al seu escenari a quatre dels artistes més apassionants operant ara mateix al continent.

Sense ordre ni concert: des de Kenya, Slikback, amb dos fascinants EPs de bass music experimental publicats pel segell ugandès Hakuna Kulala; l'extraordinari beatmaker de Ramallah Muqata’a, primer artista palestí de la història de Sónar; el duet de Johannesburg Faka, abanderats de l'escena queer sud-africana i sorprenents performers entre el rap underground i la cultura pop; i l'artista multidisciplinària ugandesa Hibotep, un dels puntals del segell més rellevant de l'electrònica africana actual, Nyege Nyege Tapes.

Perles del trap i l’urban nacional

El panorama del trap i la música urbana nacional, en les seves cada vegada més nombroses vessants, continua donant mostres d'expansió i excel·lent salut. Aquest any SonarXS acull al carismàtic i sempre imprevisible Cecilio G, admirat i (per)seguit per milers de fans de tot el país; Lil Moss, figura clau de l'escena amb el seu projecte Damed Squad, que vindrà acompanyat per alguns dels seus nombrosos amics beatmakers i MCs; i dos de les noves veus més fresques i prometedores del moment, Deva i Aleesha, ambdues creixent i convencent amb els seus temes de trap-pop-r&b-soul.

Futurisme en clau femenina

Virgen Maria, Brat Star i Catnapp: tres dones que sobresurten pel seu carisma, intensitat i visió, les tres obrint noves vies expressives a l’XS. La primera, diva de les xarxes per la seva imatge i el seu discurs radical, oferirà un set de sons extrems en permanent col·lisió (grime, PC music, EDM, pop). La DJ canadenca, companya de shows de Yung Beef, es mou en una línia similar, amb una última sessió la jornada del dissabte en la qual poden conviure dancehall, hardcore, techno, darkwave i trap. Per la seva banda, l'artista argentina establerta a Berlín està captant l'atenció de les oïdes més atentes amb el seu rap avançat i contundent i la seva lírica abrasiva.

Noves veus llatines

Des de l'Argentina arriba també Ca7riel, multi-instrumentista i multi-talentós compositor i cantant, amb el seu híbrid de jazz, rap, r&b, funk i mil músiques més. Colòmbia és ara mateix el país que marca la pauta de la nova música llatina, i el lloc des del qual ha$lopablito ha fet el salt al circuit internacional amb el seu trap crític i de verb profund. I des de Guatemala per a tot el món, Jesse Baez arriba a Barcelona per a captivar i parar el temps amb el seu r&b romàntic, de cadència suau i beats i rimes plusquamperfets.