Dream Team: UK hip-hop, Garage i Grime a Sónar Barcelona

13/03/2018

Una esquadra guanyadora de beats i rimes avançades des d'Anglaterra

Al mateix temps que les seleccions del món es preparen per enviar als seus millors jugadors al Mundial de futbol de Rússia, també Sónar 2018 presentarà el millor de la música avançada de tot el món. Especialment forta aquest any és la participació del Regne Unit, més concretament d'Anglaterra, amb diversos artistes liderant el grup quan parlem de ritmes i rimes avançades.

Mentre que les esperances d'Anglaterra al Mundial s'esfumen sempre als quarts de final enmig d'un toll de llàgrimes i cervesa rància, el segon invent més gran del país -o sigui, el grime- continua el seu vertiginós ascens. Sónar ha acollit el so des que va sorgir per primera vegada, i és un honor especial donar-li la benvinguda per primera vegada al festival a Wiley, el creador "de facto" del gènere. Recentment guardonat per la Reina amb la Medalla de l'Ordre de l'Imperi gràcies als seus serveis a la cultura britànica, l'MC i productor ha fet més mèrits que qualsevol altre artista per posar el grime en el mapa dels sons del món. Amb una carrera que va començar venent white labels de Roll Deep Crew des del maleter del seu propi cotxe i organitzant les primeres raves enfocades als ritmes grime a la capital amb Eskimo Dance, l'artista nascut amb el nom de Richard Cowie mai ha estat massa temps lluny d'un micròfon o un portàtil, donant forma a hits com "Wearing my Rolex" o "Heatwave" i creant les bases de tot el que vindria després del seu "game-changer" a les pistes angleses, "Wot You Call It?", de l'any 2001.

Si Wiley és el capità de l'equip, Preditah és el nou fitxatge que destrossa la banda esquerra del camp; igual de còmode amb els fonaments del grime com amb els del garage, tal com ha demostrat recentment marcant-se un hit global en aquest terreny, "On My Mind", al costat de la molt prometedora Jorja Smith. Acompanyat per una nodrida representació d'MCs de la seva ciutat (incloent a Lady Leshurr, que l'any passat va triomfar a SonarVillage), el jove productor de Birmingham està ajudant a tornar a posar aquesta escena al mapa, demostrant que la fèrtil escola urbana d'Anglaterra s'estén molt més allà de la circumval·lació de Londres. Els amants de la bass music en totes les seves formes poden esperar el millor del seu set a SonarLab, el divendres 15 de juny.

Malgrat el diminutiu del seu sobrenom, Little Simz és el més gran que li ha passat a l'escena britànica en anys. Jugant en una lliga que li és totalment pròpia, l'artista del nord de Londres ha llançat dos LPs fins avui aclamats per la crítica, i ha establert memorables col·laboracions amb figures com Kendrick Lamar, Andre 3000 o Gorillaz. Representant el millor del calidoscopi musical que és la capital britànica al segle XXI, els seus discos combinen hip-hop, soul, funk i jazz, enlluernant per les seves històries inimitables i psicodèliques. Recentment sortida d'una gira mundial amb Gorillaz, també presents aquest any a Sónar de Nit, de ben segur que el seu show en viu serà almenys tan explosiu com ho són els seus enregistraments.

A més dels tres cracks esmentats anteriorment, Sónar 2018 també fa espai al seu programa per a altres dues veus joves, que podrien donar el gran salt al primer equip gràcies a la seva actuació al festival. Representant l'evolució de la música urbana al Regne Unit, IAMDDB és l'anella perduda entre el trap i el grime, amb una personalitat molt potent i una actitud que no admet presoners. I per si tot el que hem dit fins ara no fos suficient per desfermar l'eufòria a les graderies, aquí tenim a Jamz Supernova per posar-hi remei, amb una nova recepta d'R&B avantguardista que ella ha batejat amb el nom de "future bounce".

No sabem com anirà el Mundial, però a Sónar 2018 l'equip anglès té totes les de guanyar.