Trencant barreres: els sons de Muqata’a

20/05/2019

Durant 26 anys, una part important de la missió de Sónar ha estat donar a conèixer nous sons i brindar una plataforma a músics electrònics que treballen a les perifèries, tant musicals com geogràfiques. És per això que l'actuació de Muqata'a a Sónar 2019 suposa un honor especial, per doble raó: és el primer artista palestí que tocarà al festival, a més d'un músic innovador per dret propi. Considerat el primer artista que ha portat el hip hop a la seva ciutat natal, Ramallah, les seves produccions i els seus sets van molt més enllà dels esquemes clàssics del gènere, incorporant gravacions de camp, samples de músiques tradicionals i ritmes dislocats que no s'assemblen a res del que hem escoltat fins ara.

Abans del seu esperat concert a Sónar tenim l'oportunitat de saber més d'ell a través de les seves paraules i els seus sons. Llegiu i escolteu:


Ets el primer artista palestí que toca al festival, i esperem que no siguis l'últim. Què significa això per tu?

Quan es nega la teva existència i la teva cultura està sent atacada, que et posin en el mapa ja és un gran triomf. I no seré l'últim, l'escena aquí està creixent, a punt d'explotar.


El teu concert tindrà lloc a l'escenari XS, pensat per artistes sense un gènere determinat però que han aconseguit construir una escena principalment a través de la democratització de la producció i distribució per Internet. Quina importància ha tingut Internet per tu i per l'escena palestina en general?

Amb el territori dividit pels llocs de control i els murs de l'exèrcit israelià, internet ha estat una de les eines més importants perquè els artistes palestins ens hàgim connectat entre nosaltres, i per connectar també les petites escenes disperses en diferents ciutats com Haifa i Betlem, la qual cosa ens ha portat eventualment a començar a treballar junts. En els temps del toc de queda que va imposar l'exèrcit israelià, internet va ser l'únic mitjà de comunicació disponible. També ha estat l'únic lloc per compartir la nostra música, ja que no tenim segells discogràfics, i les sales i els clubs es van tancar, per la qual cosa ni tan sols hem pogut tocar en directe. Palestina també està geogràficament aïllada de la resta del món àrab, per la qual cosa només a través d'Internet ha estat possible connectar-nos amb una escena més àmplia que comprèn artistes de llocs com El Caire, Beirut o Damasc. També ha estat fonamental per poder escoltar música de la resta del món. Des de l'intercanvi d'arxius de finals dels 90 fins al streaming d'avui, hem tingut accés a una gran quantitat de música que ens hagués estat impossible descobrir a través de la ràdio o la televisió tradicional. I, al mateix temps, ha permès que la nostra música es pogués escoltar a altres parts del món.

Acostumes a descriure la teva música com hip hop instrumental, però també trobem elements de dubstep, drum & bass i ritmes de club desconstruïts. Quina és la teva connexió amb l'escena electrònica? Tens accés a gran part de la nova música que es va publicant?

He estat interessat en diferents tipus de música des de finals dels 90 i principis dels 00, drum & bass, trip hop, jungle, punk, música tradicional àrab, i altres coses que he escoltat gràcies al que m'han mostrat amics, els meus pares o que he descobert per Internet. Tots aquests gèneres influeixen en la meva música d'alguna manera, però continuo tenint clar que el hip-hop és la base del meu so.


Quin és el teu set-up bàsic, tant a l'estudi com pels teus sets en viu?

A l'estudi: Propellerheads Reason 10, Technics 1200s, SP 404sx, Octatrack MKII, OP-1, Micro Korg, Waldorf Premi 2. En directe: Octatrack MKII, SP 404sx i OP-1.


Com és rebuda la teva música en l'àmbit local? Has samplejat els sons de Ramallah, els punts de control i les protestes. És important per la gent d'allà veure's reflectida en la teva música?

Samplejo els sons que estan al meu voltant. Per mi és important formar part de la resposta a una realitat que se'ns imposa, així que utilitzo aquests sons per respondre.


Què hauria d'esperar l'audiència d'un directe de Muqata'a?

Es tracta d'una actuació en viu construïda amb beats poderosos, que a al seu torn estan construïts a partir de sons reals, la col·lecció de vinils i cassettes dels meus pares i alguns sintetitzadors.