Sónar Lisboa tornarà el 2023, els dies 31 de març i 1 i 2 d’abril

13/04/2022

L’estrena de Sónar Lisboa es va tancar amb l’assistència de 27.000 persones arribades de tota Europa que, de divendres a diumenge, van omplir les quatre seus del festival. La capital lusitana va acollir un total de més de 70 actuacions entre Sónar de Dia i Sónar de Nit i més de 30 activitats de Sónar+D, entre conferències, instal·lacions i shows AV.
 

Dos dies i dues nits de recorregut musical colorista, vibrant i multicultural

 

El recorregut musical de Sónar Lisboa va arrencar el divendres amb la primera cita amb Sónar de Nit. El Pavilhão Carlos Lopes va acollir una festa eclèctica i multi-estil a SonarHall, que va anar de l’electro-funk del llegendari baixista angelí Thundercat a la selecció musical intimista de Dixon b2b Trikk, passant per la transgressora experimentació d’Arca.

El Centro de Congressos va mostrar la cara més efusiva del techno: Charlotte de Witte va signar un tancament a SonarClub al nivell de les expectatives, prenent el relleu a un dels back-to-back més esperats: el de Richie Hawtin i Héctor Oaks punxant amb vinils i amb set-ups independents. El directe d’electro experimental de Stingray 313 i les sessions d’Imogen o Vil b2b Cravo també van ser protagonistes.

Ja el dissabte, entrava en escena Sónar de Dia al Pavilhão Carlos Lopes. Lisboa encara somia amb el colossal tancament de Honey Dijon o amb el live de Nicola Cruz, entregat als breaks. L’energia de Poté i IAMDDB i, sobretot, el deep house festiu de The Blaze dj -com a prèvia al seu esperat nou live a Sónar Barcelona- van fer ballar al públic de SonarHall durant tota la tarda, mentre Ka§par o India Jordan revolucionaven la pista de SonarVillage a l’exterior.

SonarHall es lliuraria als ritmes més acolorits de l’electrònica festiva a Sónar de Nit, amb actuacions com la de la reina del neo-kuduro Pongo o la dels peruans Dengue Dengue Dengue. Els sons de la ugandesa Kampire i l’ovacionat b2b de Branko i Gafacci van arrodonir la jornada.

Mentrestant, en el Centro de Congressos, SonarClub continuava ballant a ritme de techno, en aquesta ocasió amb els directes dels alemanys FJAAK i el portuguès Dust Devices i els DJ sets de Partiboi69, Ellen Allien b2b Dr. Rubinstein o el mite local Lewis Fautzi.

El majestuós Coliseu dos Recreios va obrir les portes de SonarPub per a viure una vetllada històrica que va començar amb el revolucionari live de Leon Vynehall i va acabar amb l’estel·lar directe audiovisual de Bicep, passant pels ritmes hipnòtics de rRoxymore i els DJ sets d’Helena Guedes, Chloé Robinson, Floating Points i Rui Vargas.

Una última jornada de Sónar de Dia esperava al públic de nou al Pavilhão Carlos Lopes. El novaiorquès Evan Baggs va ser el gran protagonista sota l’assolellat cel de SonarVillage, a una cabina per la qual van passar també Anah i Zé Salvador, entre d’altres. SonarHall, per part seva, va vibrar i va ballar una última vegada amb els ritmes disco i house de la mega-enèrgica Jayda G, la rave-nostàlgia d’Overmono o els grans lives d’EU.CLIDES i el duo francès Polo & Pan.
 

Sónar+D va celebrar una de les edicions més grans de la seva història

 

Simultàniament, quatre edificis del Hub Criativo do Beato van albergar tres jornades d’activitat Sónar+D, en el que va ser un dels desplegaments més amplis fins avui.

La Fábrica da Moagem va permetre als assistents submergir-se en la instal·lació sonora i lumínica “Nati Infiniti” de l’italià Alessandro Cortini, membre de Nine Inch Nails. L’estudi britànic Semiconductor va presentar la seva monumental instal·lació geològica immersiva “Earthworks”, mentre es descobrien diversos projectes de co-creació de Sónar i científics i investigadors de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) que indaguen en les noves possibilitats que aporta la Intel·ligència Artificial al món de la música.

El pianista i compositor Marco Mezquida va mantenir un diàleg permanent amb un sistema d’IA durant el seu concert del divendres, igual que ho va fer la productora i DJ catalana AWWZ en el seu b2b amb una IA. Ja el dissabte, l’estudi català Hamill Industries va presentar “Training Virtual Dancers” i va desgranar els secrets de la seva col·laboració performativa amb la ballarina Kianí del Valle.

Kate Crawford i Trevor Paglen, figures destacades en la recerca i difusió de les implicacions socials i polítiques de la Intel·ligència Artificial (IA), van explorar els temes de debat més actuals en els camps de la IA i la política de les noves tecnologies. L’estudi dels NFTs en el món de la Web3 a càrrec de Bas Grasmayer i Kaitlyn Davies i la conversa amb la DJ canadenca Jayda G sobre la dicotomia música/sostenibilitat van ser també grans moments del cap de setmana.