El so dels carrers del món, a Sónar 2019

13/12/2018

Amb les oïdes obertes i ben a prop de terra, com és norma al festival, Sónar Barcelona 2019 presenta els artistes i DJs que estan creant la banda sonora dels clubs que són soterranis, les naus on se celebren les raves i les parades d'autobusos d'arreu del món.

L'estiu i la joventut acostumen a anar molt bé de la mà, i un bon nombre d'artistes arriba a Sónar de Dia per posar so i energia a tan perfecta combinació. Entre ells Ross From Friends, que ha deixat enrere l'etiqueta de lo-fi house per entregar un dels discos més variats i brillants de la temporada. En una ona estiuenca similar, el duet americà Snakehips contribuirà a la festa amb les bones vibracions del seu r&b mutant, mentre FKJ farà el mateix però amb altes dosis de jazz i funk. Unir els punts entre aquests dos gèneres és precisament una de les especialitats de Masego, multitalentós i multiinstrumentista vestit amb una combinació de trap-house-jazz realment idònia per les tardes assolellades del Village.

Bad Gyal actuarà aquest any a l'escenari a l'aire lliure de Sónar de Dia, lloc on ha estat durant un temps protagonista fins i tot abans de pujar a la tarima, ja que els seus tracks han sonat en moltes de les sessions a la gespa dels últims anys. Per cert, parlant de dancehall i dembow, i de ballar en general: no us perdeu el set de La Diabla, preparat per a posar SonarVillage sencer a "perrear". Ni el de bass music global de Branko, repassant els ritmes més calents del planeta, d'Angola a Portugal passant pel Brasil.

Parlant de Brasil... ja sabem que no hi ha llum sense tenebres, i durant el cap de setmana alguns dels sons més foscos dels carrers globals es podran escoltar a l'escenari SonarXS, amb especial esment a LYZZA i els seus beats i rapejats aspres d'inspiració ball funk.

A Sónar de Nit la club music és la reina absoluta, amb uns quants mestres dels baixos i els ritmes frenètics alineats als quatre escenaris nocturns del festival. Un d'ells és l'alquimista sònic Murlo, que es presentarà amb un show audiovisual exclusiu on interpretarà nous temes que porten el grime a una altra dimensió. O el joveníssim MC d'origen francès resident a Londres Octavian, entre el grime i el nou rap, copant les parts altes de diverses llistes amb el millor del 2018 (i possiblement també del 2019). Pujant encara més l'aposta estarà el gran Andy C, una de les llegendes vives del drum'n'bass i el jungle: els seus drops a tres plats formen part essencial del so rave que està tornant amb força ara mateix a l'escena UK. I els fans del hip hop, tant del que narra la vida al carrer com el que es balla als clubs de les grans ciutats, estan d'enhorabona amb la presència de dos pesos pesants com Vince Staples - debutant al festival - i el canadenc Kaytranada.

I no oblidem que alguns dels més excitants i innovadors artistes de la club music actual procedeixen d'Àfrica: és el cas de Slikback, jove productor kenià amb tirada per la bass music que deconstrueix magistralment sons com el trap, el footwork i el grime; l'última estrella de l'escena sud-africana Sho Majodzi, amb la seva enèrgica mescla de tsonga rap i gqom; i la productora i DJ ugandesa Hibotep, oferint una de les seves sessions que viatja del nou house sud-africà al folk tradicional per tornar una altra vegada al ball en un irresistible loop. Tots tres, naturalment, estaran presents a Sónar 2019.