El futur de la música urbana a Sónar 2019

30/05/2019

Mentre el hip-hop continua obrint nous camins i allunyant-se progressivament de les seves arrels, es fa cada vegada més necessària una nova terminologia per definit la desconcertant varietat de gèneres derivats del rap que actualment lideren tant els charts globals com el subsòl underground. Mentre esperem que arribin aquests il·luminadors nous conceptes, Sónar presenta a diversos artistes que no només dominen l'escena de la música urbana al 2019, sinó que també estan assenyalant el camí cap a on podria evolucionar.

Potser cap altre artista representa millor l'ascens de la música urbana com A$AP Rocky. Pioner a l'hora d'utilitzar YouTube en benefici propi i expert en auto-promoció digital, el raper de Harlem ha aportat a l'escena molts dels seus segells distintius; l'obsessió amb la moda, l'actitud DIY i un enfocament molt obert del gènere. Ha estat precisament aquesta obertura de mires la que l'ha portat a col·laborar amb tothom, des de bandes de psych rock a joves valors del grime o vocalistes d'r&b, donant resultat en molts casos a una sèrie d'himnes moderns que interpretarà per tots els seus seguidors a SonarClub, el divendres 19 de juliol.

Representant l'escena del Regne Unit, i amb una carrera que hem seguit molt de prop a Sónar, Skepta presentarà la seva anhelada continuació a "Konnichiwa" al mateix escenari que ASAP, però l'endemà, el dissabte 20 de juliol. Igual d'hàbil com a beatmaker que com a MC, el "boss" del grime de Londres ha exercit un paper clau a l'hora de situar el so del gènere en el centre de l'escena americana i, al mateix temps, en la introducció d'artistes americans a UK i Europa.

Si A$AP i Skepta tenen tots dos com a objectiu difuminar els límits geogràfics per ampliar al màxim el dibuix complet, l'MC de Long Beach Vince Staples porta les coses encara més lluny des del punt de vista del gènere. Si bé la seva temàtica i el seu estil estan arrelats al gangsta rap de Los Angeles amb el qual es va educar des de ben petit, la seva afició pels ritmes electrònics i el tempo 4/4 l'acosten a la club music més que cap altre artista hip-hop de la programació d'aquest any.

Excepte, potser, Bad Gyal. La cantant catalana, tot i que el seu èxit clarament ha superat de llarg qualsevol consideració geogràfica, sembla trobar-se ara mateix a punt de dominar ja definitivament el món, gràcies a la seva tremenda revisió del dancehall en clau digital. Fermament independent, i obstinada en fer sempre les coses a la seva manera, el seu show a SonarVillage suposarà la seva segona actuació al festival, però la primera a l'escenari principal de Sónar per Dia. Un espectacle ineludible i obligatori al tractar-se d'una artista que assenyala el camí cap a a el futur, al mateix temps que brinda una dosis molt necessària d'energia femenina a l'escena.