Móns especulatius, Intel·ligència Artificial i bioacústica, les noves incorporacions a Sónar+D 2022

31/03/2022

Noves confirmacions abril 2022

Sónar+D 2022
suma avui noves incorporacions, incloent els primers noms del seu programa de conferències.

La programació d’aquest any inclourà des d’artistes fins a investigadors i des de pensadors fins a músics, per tal de presentar-se de forma renovada, atractiva i immersiva, així com més integrada que mai en la programació de Sónar de Dia.

Dos artistes que utilitzen la IA amb finalitats creatives encapçalen el nou Stage+D, dissenyat per a acollir presentacions-performance i conferències-concert amb un decidit component audiovisual

Sougwen 愫君 Chung és artista, programadora i experta en robòtica. Fabrica robots que imiten els seus moviments mentre pinta, creant peces artístiques col·laboratives que basteixen ponts entre Humanitat i Tecnologia.

L’artista audiovisual Davide Quayola oferirà una presentació AV, en la qual mostrarà com la Intel·ligència Artificial i la robòtica poden ser utilitzades en les pràctiques creatives. Es basarà en la seva trajectòria com a creador d’experiències immersives, com és el cas de ‘Transient’, presentat per ME by Meliá, que podrà gaudir-se a Sónar 2022 tant en format performance a SonarComplex com en format instal·lació a l’Hotel ME Barcelona.

L’ètica al voltant de la Intel·ligència Artificial també serà un tema de conversa a Stage+D. La investigadora Kate Crawford és una de les principals veus en el debat sobre les implicacions socials i polítiques de la IA. Juntament amb l’artista investigador Trevor Paglen -conegut per la creació d’una escultura pública radioactiva a Fukushima i per l’enviament d’obres d’art a l’espai-, debatran sobre com les eines de machine-learning reflecteixen els nostres propis biaixos heretats, entre altres temes.

El treball d’Andreas Refsgaard com a ‘coder creatiu’ desafia les percepcions tradicionals de l’art. Compareixerà al nou espai de debat SonarÁgora, a on impartirà una masterclass per a explicar com el machine-learning obre noves possibilitats d’interacció, experimentació i entreteniment a la web.

Completen l’anunci dos pensadors amb diferents perspectives sobre l’art, el so i l’ecologia

Michel André va fundar i dirigeix el laboratori de Bioacústica Aplicada a la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) a Vilanova i la Geltrú (Barcelona), que custodia una de les biblioteques d’enregistraments del món natural més grans arreu del món. André ha col·locat micròfons als llocs més remots de la Terra -des de regions polars fins a la selva amazònica-, demostrant l’impacte de la contaminació acústica en el medi ambient i ajudant a desenvolupar tècniques de conservació. La seva aparició a Stage+D serà en part una conferència i en part una gran experiència audiovisual.

L'acompanyarà Liam Young, les pel·lícules i els llibres del qual exploren móns especulatius i ecologies futures. El treball del director nominat al BAFTA i ‘arquitecte especulatiu’ vincula realitats actuals amb futurs ficticis. Stage+D és el lloc perfecte per a submergir-se en els seus móns immersius i imaginaris.

També hi ha novetats a SonarComplex, l’escenari musical i multimèdia de Sónar+D a Sónar de Dia

La vocalista i música experimental Eartheater abasta el vessant més brusc del noise en el seu pop eteri. Hamill Industries i Kiani Del Valle presentaran “AI TRANSMUTATIONS - Una compañía de danza posthumana”, una nova i refinada versió de l’espectacle de coreografia col·laborativa amb IA  creada per l’AI and Music S+T+ARTS Festival. Finalment, l’artista multimèdia, coder i DJ veeeky, presentada pel Ministeri de Cultura de Taiwan, difuminarà les línies entre aquestes tres disciplines durant el seu show. Aquests tres espectacles s’uneixen als prèviament anunciats, entre els quals estan Lyra Pramuk - Echoluminescence, Eli Keszler, Tarta Relena, IHHH & Desilence i més.

Tickets i Acreditacions disponibles aquí.